Citrange jest krzyżówką pomarańczy trójlistkowej i słodkiej pomarańczy. Wpływ
pomarańczy trójlistkowej jest silnie zaznaczony w citrange, o czym świadczy
trójlistkowy charakter liści, kwaśność i gorzkawość owoców oraz mrozoodporność.
Citrange jest odporne do około - 15°C. O wpływie słodkiej pomarańczy świadczy
zimozielony charakter liści oraz nieco większy rozmiar i kolor owoców. Bardziej
energiczny wzrost Citrange jak i świetna odporność na większość chorób,
spowodowało że większość z krzyżówek citrange znalazło zastosowanie jako podkładka.
Należy do nich: Citrange
Benton, Troyer, C-35, Carrizo, C-32, Rusk, Morton. Powstały również inne
krzyżówki citrange jak: Citrange Cunningham, Savage, Willits, CiTemple Edible,
Cup Leaf, Sanford, Yuma, Trifoliate x Spanish Sweet Orange, Hamelin x Flying
Dragon.
Citrange Carizzo - zdjęcie ze strony Aggie Horticulture TAMU |
Citrange Morton
Citrange Morton jest skrzyżowaniem pomarańczy trójlistkowej i słodkiej pomarańczy "Ruby" (Poncirus trifoliata x C.sinensis "Ruby"). Stworzona przez Waltera T. Swingle na Florydzie i nazwana przez niego w 1913 roku na cześć Juliusza Sterlinga Mortona (Julius Sterling Morton 1832-1902 r.) - byłego sekretarza rolnictwa.
Citrange Morton w gruncie rośnie silnie, przypominając drzewo słodkiej pomarańczy, jest bardzo ornamentalne. Wytrzymuje spadki temperatury do -15°C. Liście są duże, trójlistkowe, ciemnozielone i mają tendencję utrzymywania się na drzewie nawet w okresie zimowym przez długi czas co wyróżnia je z pośród innych odmian citrange. Owoce są duże (6.5 - 7 cm średnicy) , chyba największe z citrange i mają mocno pomarańczowy kolor, skórka gruba i silnie przylegająca, miąższ z pewną ilością cukru, lekko gorzki w smaku przypomina grejpfruta. Owoce dojrzewają od listopada, w zależności od strefy klimatycznej.
Jak większość z odmiana Citrange nadaje się do spożycia i jest to prawdopodobnie najbardziej wartościowa odmiana pod tym względem. Miłośnicy cytrusów i posiadacze tej odmiany twierdzą że owoce mogą być jedzone prosto z ręki bez potrzeby np. dosładzania. To z pewnością zależy od warunków uprawy. Wielu ludzi uprawia cytrusy mrozoodporne w chłodniejszym klimacie, w którym ilość dni słonecznych jest mała, jest wtedy rozczarowana kiedy spodziewa się słodkich owoców. Jakkolwiek, Citrange Morton jest ceniona ze względu na szerokie zastosowanie w kuchni, od napojów lemoniadowych po ciasta, dżemy i marmolady.
Właściwości Citrange Morton jako podkładki są podobne do Citrange Troyer i Carizzo jednak owoce odmiany szlachetnej mogą mieć większą ilość cukru. Owoc citrange raczej są bez nasion, co sprawia że jest rzadko wykorzystywana jako podkładka.
Citrange Rusk
Hybrid 716, Rusk 716, de Rush, de Rusk,
Citrange Rusk jest jedną z najstarszych odmian citrange. Została stworzona w 1897 roku przez Waltera T. Swingle i Dr H. J. Webbera przez skrzyżowanie pomarańczy trójlistkowej i pomarańczy słodkiej "Ruby" , opisana i wprowadzona na rynek w 1905 roku. Nazwana na cześć J. M. Rusk, pierwszego sekretarza rolnictwa Stanów Zjednoczonych.
Drzewo rośnie dość energicznie, jest płodne, wytrzymałe do około -15°C, bardzo dekoracyjne, niestety ma tendencję do zrzucania połowy liści podczas zimy. Liście trójlistkowe, średniej wielkości. Kwiaty i pąki są białe, większe niż u pomarańczy. Owoce małe (3.5-4.5 cm), kuliste. Skórka cienka, czerwono-pomarańczowa. Miąższ ciemno pomarańczowy, soczysty, lekko gorzki, aromatyczny. Wnętrze owocu podzielone na segmenty, jest ich 10-11, zawiera 4-6 nasion. Sok z owoców jest kwaśny i jest stosowany wraz z innymi sokami owoców cytrusowych w napojach. Citrange Rusk rzadko stosuje się na podkładki, głównie z powodu bardzo małej ilości nasion zawartych w owocach. Nasiona głównie 'polyembryonic'. Prawdopodobni najsłodsza z citrange, jednak smak gorzkiej pomarańczy jest ciągle obecny. Owoce podobnie jak u Citrange Morton idealnie nadają się na marmolady.
Citrange Morton w gruncie rośnie silnie, przypominając drzewo słodkiej pomarańczy, jest bardzo ornamentalne. Wytrzymuje spadki temperatury do -15°C. Liście są duże, trójlistkowe, ciemnozielone i mają tendencję utrzymywania się na drzewie nawet w okresie zimowym przez długi czas co wyróżnia je z pośród innych odmian citrange. Owoce są duże (6.5 - 7 cm średnicy) , chyba największe z citrange i mają mocno pomarańczowy kolor, skórka gruba i silnie przylegająca, miąższ z pewną ilością cukru, lekko gorzki w smaku przypomina grejpfruta. Owoce dojrzewają od listopada, w zależności od strefy klimatycznej.
Jak większość z odmiana Citrange nadaje się do spożycia i jest to prawdopodobnie najbardziej wartościowa odmiana pod tym względem. Miłośnicy cytrusów i posiadacze tej odmiany twierdzą że owoce mogą być jedzone prosto z ręki bez potrzeby np. dosładzania. To z pewnością zależy od warunków uprawy. Wielu ludzi uprawia cytrusy mrozoodporne w chłodniejszym klimacie, w którym ilość dni słonecznych jest mała, jest wtedy rozczarowana kiedy spodziewa się słodkich owoców. Jakkolwiek, Citrange Morton jest ceniona ze względu na szerokie zastosowanie w kuchni, od napojów lemoniadowych po ciasta, dżemy i marmolady.
Właściwości Citrange Morton jako podkładki są podobne do Citrange Troyer i Carizzo jednak owoce odmiany szlachetnej mogą mieć większą ilość cukru. Owoc citrange raczej są bez nasion, co sprawia że jest rzadko wykorzystywana jako podkładka.
Citrange Morton i Poncirus Trifoliata |
Citrange Rusk
Hybrid 716, Rusk 716, de Rush, de Rusk,
Citrange Rusk jest jedną z najstarszych odmian citrange. Została stworzona w 1897 roku przez Waltera T. Swingle i Dr H. J. Webbera przez skrzyżowanie pomarańczy trójlistkowej i pomarańczy słodkiej "Ruby" , opisana i wprowadzona na rynek w 1905 roku. Nazwana na cześć J. M. Rusk, pierwszego sekretarza rolnictwa Stanów Zjednoczonych.
Drzewo rośnie dość energicznie, jest płodne, wytrzymałe do około -15°C, bardzo dekoracyjne, niestety ma tendencję do zrzucania połowy liści podczas zimy. Liście trójlistkowe, średniej wielkości. Kwiaty i pąki są białe, większe niż u pomarańczy. Owoce małe (3.5-4.5 cm), kuliste. Skórka cienka, czerwono-pomarańczowa. Miąższ ciemno pomarańczowy, soczysty, lekko gorzki, aromatyczny. Wnętrze owocu podzielone na segmenty, jest ich 10-11, zawiera 4-6 nasion. Sok z owoców jest kwaśny i jest stosowany wraz z innymi sokami owoców cytrusowych w napojach. Citrange Rusk rzadko stosuje się na podkładki, głównie z powodu bardzo małej ilości nasion zawartych w owocach. Nasiona głównie 'polyembryonic'. Prawdopodobni najsłodsza z citrange, jednak smak gorzkiej pomarańczy jest ciągle obecny. Owoce podobnie jak u Citrange Morton idealnie nadają się na marmolady.
Citrange Rusk - by Jeff Stevens |