Citrange

Citrange (Poncirus trifoliata (L.) Raf. x C.sinensis (L.) Osbeck)

Citrange jest krzyżówką pomarańczy trójlistkowej i słodkiej pomarańczy. Wpływ pomarańczy trójlistkowej jest silnie zaznaczony w citrange, o czym świadczy trójlistkowy charakter liści, kwaśność i gorzkawość owoców oraz mrozoodporność. Citrange jest odporne do około - 15°C. O wpływie słodkiej pomarańczy świadczy zimozielony charakter liści oraz nieco większy rozmiar i kolor owoców. Bardziej energiczny wzrost Citrange jak i świetna odporność na większość chorób, spowodowało że większość z krzyżówek citrange znalazło zastosowanie jako podkładka. Należy do nich: Citrange Benton, Troyer, C-35, Carrizo, C-32, Rusk, Morton. Powstały również inne krzyżówki citrange jak: Citrange Cunningham, Savage, Willits, CiTemple Edible, Cup Leaf, Sanford, Yuma, Trifoliate x Spanish Sweet Orange, Hamelin x Flying Dragon.


Citrange Carizzo - zdjęcie ze strony Aggie Horticulture TAMU 


Citrange Morton

Citrange Morton jest skrzyżowaniem pomarańczy trójlistkowej i słodkiej pomarańczy  "Ruby" (Poncirus trifoliata x C.sinensis "Ruby"). Stworzona przez Waltera T. Swingle na Florydzie i nazwana przez niego w 1913 roku na cześć Juliusza Sterlinga Mortona (Julius Sterling Morton 1832-1902 r.) - byłego sekretarza rolnictwa.
Citrange Morton w gruncie rośnie silnie, przypominając drzewo słodkiej pomarańczy, jest bardzo ornamentalne. Wytrzymuje spadki temperatury do -15°C. Liście są duże, trójlistkowe, ciemnozielone i mają tendencję utrzymywania się na drzewie nawet w okresie zimowym przez długi czas co wyróżnia je z pośród innych odmian citrange. Owoce są duże (6.5 - 7 cm średnicy) , chyba największe z citrange i mają mocno pomarańczowy kolor, skórka gruba i silnie przylegająca, miąższ z pewną ilością cukru, lekko gorzki w smaku przypomina grejpfruta. Owoce dojrzewają od listopada, w zależności od strefy klimatycznej.
Jak większość z odmiana Citrange nadaje się do spożycia i jest to prawdopodobnie najbardziej wartościowa odmiana pod tym względem. Miłośnicy cytrusów i posiadacze tej odmiany twierdzą że owoce mogą być jedzone prosto z ręki bez potrzeby np. dosładzania. To z pewnością zależy od warunków uprawy. Wielu ludzi uprawia cytrusy mrozoodporne w chłodniejszym klimacie, w którym ilość dni słonecznych jest mała, jest wtedy rozczarowana kiedy spodziewa się słodkich owoców. Jakkolwiek, Citrange Morton jest ceniona  ze względu na szerokie zastosowanie w kuchni, od napojów lemoniadowych po ciasta, dżemy i marmolady. 
Właściwości Citrange Morton jako podkładki są podobne do Citrange Troyer i Carizzo jednak owoce odmiany szlachetnej mogą mieć większą ilość cukru. Owoc citrange raczej są bez nasion, co sprawia że jest rzadko wykorzystywana jako podkładka.


Citrange Morton i Poncirus Trifoliata




Citrange Rusk

Hybrid 716, Rusk 716, de Rush, de Rusk, 

Citrange Rusk jest jedną z najstarszych odmian citrange. Została stworzona w 1897 roku przez Waltera T. Swingle i Dr H. J. Webbera przez skrzyżowanie pomarańczy trójlistkowej i pomarańczy słodkiej "Ruby"  , opisana i wprowadzona na rynek w 1905 roku. Nazwana na cześć J. M. Rusk, pierwszego sekretarza rolnictwa Stanów Zjednoczonych.
Drzewo rośnie dość energicznie, jest płodne, wytrzymałe do około -15°C, bardzo dekoracyjne, niestety ma tendencję do zrzucania połowy liści podczas zimy. Liście trójlistkowe, średniej wielkości. Kwiaty i pąki są białe, większe niż u pomarańczy. Owoce małe (3.5-4.5 cm), kuliste. Skórka cienka, czerwono-pomarańczowa. Miąższ ciemno pomarańczowy, soczysty, lekko gorzki, aromatyczny. Wnętrze owocu podzielone na segmenty, jest ich 10-11, zawiera 4-6 nasion. Sok z owoców jest kwaśny i jest stosowany wraz z innymi sokami owoców cytrusowych w napojach. Citrange Rusk rzadko stosuje się na podkładki, głównie z powodu bardzo małej ilości nasion zawartych w owocach. Nasiona głównie 'polyembryonic'. Prawdopodobni najsłodsza z citrange, jednak smak gorzkiej pomarańczy jest ciągle obecny. Owoce podobnie jak u Citrange Morton idealnie nadają się na marmolady.


Citrange Rusk - by Jeff Stevens