Strefy klimatyczne - strefy mrozoodporności są wskazówką przy doborze roślin, jednak nie odzwierciedlają one rzeczywistych najniższych temperatur które wystąpiły na danym obszarze przez badany okres czasu. Kierując się tymi strefami, musimy pamiętać o innych czynnikach które wpływają na możliwość tolerowania przez rośliny bardzo niskich temperatur jak, grubość pokrywy śnieżnej, okres jej zalegania, nasłonecznienie w okresie wiosennym, zimowym, siła i kierunek wiatru, rodzaj gleby, stan zdrowotny rośliny.
Po raz pierwszy podział na strefy klimatyczne został wprowadzony w 1960 roku przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych - USDA (United States Department of Agriculture). W późniejszym czasie zaczęto wprowadzać taki podział poza granicami Stanów Zjednoczonych.
Poniżej znajduję się mapa stref klimatycznych odporności roślin dla Polski opracowana w 1984 roku przez Niemców W. Heinze i D. Schreiber, obecnie możemy uznać za nieaktualną. Możemy jednak powiedzieć, że zmieniła się na "lepsze" biorąc pod uwagę uprawę cytrusów mrozoodpornych.
Poniżej znajduję się mapa stref klimatycznych odporności roślin dla Polski opracowana w 1984 roku przez Niemców W. Heinze i D. Schreiber, obecnie możemy uznać za nieaktualną. Możemy jednak powiedzieć, że zmieniła się na "lepsze" biorąc pod uwagę uprawę cytrusów mrozoodpornych.
Porównanie stref mrozoodporności Polski z 1984 roku i 2012 roku.